Hvorfor er der større slid på elbilers dæk – og hvad kan du selv gøre?

Flere og flere ejere af elbiler oplever, at dækkene på elbilen slides meget hurtigt sammenlignet med benzin- og dieselbiler. Men en del af det ekstra slid på dækkene skyldes først og fremmest, at elbiler skal køres anderledes, end de fleste af os har været vant til med benzin- og dieselbiler.

Det er svært at måle nøjagtigt, hvor meget ekstra dækkene på elbiler slides sammenlignet med almindelige biler på benzin eller diesel. Men noget tyder på, at der kan være tale om et ganske stort ekstra slid.

Forbrugerbladet Tænk refererer til en tysk undersøgelse fra 2020, som slog fast, at elbiler slider helt op til 30 % mere på dækkene end benzinbiler ved normal kørsel. Ved kraftige accelerationer kan forskellen være væsentlig større.

Og spørger man de danske dækimportører, peger indikationer på, at der er omkring 20 % større slid på dæk til elbiler sammenlignet med almindelige biler, oplyser Volker Nitz, direktør i Dækbranchen Danmark til Forbrugerbladet Tænk.

3 årsager til dækslid

Helt kort, så er der tre overordnede grunde til det ekstra dækslid på elbilerne: regenerering, vægt og moment.

Når du slipper speederen i en elbil, påvirker du også sliddet på dækkene.

– Når elbilen bremser, regenererer den energi, dvs. at den fører strøm tilbage til batteriet. Allerede i det øjeblik, du bare slipper speederen på en elbil, bremser den, og det får en effekt på dækkene, forklarer Christian Jensen, tekniker hos Bridgestone.

– Elbiler er flere hundrede kilo tungere end benzin- og dieselbiler pga. batteriets vægt, det giver i sig selv et ekstra slid. Og elbilerne kan levere høj acceleration, også kaldet moment. Med elbilernes høje moment fra stilstand bliver accelerationerne kraftigere, og sliddet på dækkene større, fortæller Christian Jensen.

Hvad kan du selv gøre for at reducere sliddet?

Den gode nyhed er, at du selv kan gøre en del for at reducere sliddet på dækkene. Det kræver, at du bliver fortrolig med elbils-kørsel:

Hurtig acceleration slider på dækkene – sæt i gang med en jævn acceleration.

Sørg for korrekt dæktryk – dæktrykket må aldrig være under minimum af det anbefalede fra bilproducenten – gerne op til det anbefalede maksimum.

Tjek at dækket slides jævnt over hele mønsteret – eller spørg dit dækværksted.

Hold en jævn hastighed i sving, uden at køre for stærkt.

About Author

Kategorier