God viden, når du vælger sommerdæk til elbilen

Når du kører elbil, skal du stille andre krav til dine dæk, end når du kører benzin- og dieselbil. Elbiler er tungere end traditionelle biler, og vægten på bilen kan være en væsentlig faktor for sikkerheden. Det skal du tage hensyn til, når du vælger sommerdæk. En elbil kan sagtens være 3-400 kg. tungere end benzin- og dieselbiler pga. deres batteripakke, så du skal selvfølgelig købe dæk, der kan klare den ekstra vægt fra elbilen, og så skal du vurdere dækkets rullemodstand og dets bremseevne lyder det fra Christian Jensen, tekniker hos Bridgestone.

Sådan øger du elbilen rækkevidde
En af de største udfordringer ved at have elbil er stadig rækkevidden. Så alt, hvad du kan gøre for at øge bilens rækkevidde, tæller. Det handler selvfølgelig om selve bilen – hvor du skal sørge for at købe en elbil i en god energiklasse som A eller AA. Jo lavere energiforbrug bilen har, jo lavere er rullemodstanden, og jo længere rækkevidde får du. Her spiller valget af dæk en afgørende rolle. Det rigtige bildæk kan gøre en forskel på mange kilometer i rækkevidde. – Det optimale dæk til elbilen er højt, smalt og hårdt. Det giver lavere luft- og rullemodstand og dermed længere rækkevidde og levetid, siger Christian Jensen.

Valg af de rigtige dæk til elbilen er essentielt for din sikkerhed
Valg af dæk handler i høj grad også om sikkerhed. Det er ikke noget nyt, at en dækekspert som Christian Jensen betoner vigtigheden af kvalitetsdæk i forhold til bremselængde og generel sikkerhed, men det ér endnu mere centralt at vælge de rigtige dæk, når du kører elbil, forklarer han:

– Som dækproducent arbejder vi arbejder hele tiden på at udvikle vores dæk, så de er så sikre som overhovedet muligt og samtidig afgiver minimal støj og har lav rullemodstand. Men vi må også konstatere, at fysikkens love bare gør, at uanset hvor meget vi udvikler dækkene, så er vægten på bilen en væsentlig faktor for sikkerheden. Især hvis man vælger det forkerte dæk. En tung bil kan bremse nøjagtig lige så godt som en let bil, bare dækkene er dimensioneret til bilen og samtidig har vejgreb. Men har dækkene intet vejgreb, så gør vægten situationen meget værre. Derfor skal du gå efter kvalitetsdæk med godt vejgreb, når du vælger sommerdæk til elbilen. Tjek mærkningen på selve dækket. Gå efter AA eller A-mærkede dæk – (find et ikon på siden af dækket med et dæk, der kører i vand og et bogstav ved siden af) – bogstavet angiver bremselængden i vådt føre, og her skal du ikke gå på kompromis. Bremselængden er afgørende for sin sikkerhed.

Find det optimale dæk til netop din bil. Alle dæk har angivet et belastningsindeks på siden (load index). Jo højere belastningsindeks, jo højere belastning er dækket godkendt til. Du kan finde de specifikke kapacitet for din bil i bilens manual.

 

 

 

About Author

Kategorier