Ny Duster repræsenterer et teknologisk og designmæssigt tigerspring.

Dacia Duster er nu solgt i mere end 2.2 mio. eksemplarer siden lanceringen tilbage i 2010. En model, der kun er moderat forandret de seneste 13 år. 

Der er nogle modelnavne, der står helt i sin egen ret. Modeller, hvor man ikke behøver at nævne bilmærkets navn for at vide, hvilken det er vi taler om. Og i den kategori hører Duster.

Herhjemme kom vi først på Dacia bølgen tilbage i 2013 med introduktionen af Dacia Lodgy – den store syv- personers bil. Og i 2014 fik vi så endelig Duster på programmet. Siden har vi solgt i alt 8.820 styks i Danmark, og fået en loyal skarer af Duster entusiaster, der har samlet sig i klubber med egne arrangementer og stærke fælleskaber.

Helt ny platform

Nu kommer så den helt nye Duster, der har et klart Duster DNA, men som i den grad også er nytænkt. Først og fremmest er den gamle platform, som de hidtidige Duster er bygget på, skrottet. Nu står den på den fælles CMF-B platform.

En platform, der genkendes fra Renault Captur og fra Dacia Jogger, og som har en lang række fordele. Det handler både om mere optimal pladsudnyttelse, men også om muligheden for teknologiske nyskabelser, samt endnu bedre komfort ombord som følge af færre vibrationer og mindre støj. Og så naturligvis endnu bedre køreegenskaber.

Den nye Duster er ikke længere end forgængeren, men er blevet bredere og lidt lavere – og så er der blevet bedre plads i kabinen og langt mere bagageplads.

Helt nye sikkerhedssystemer

Når det handler om førerassistentsystemer er Duster rykket op i en helt anden liga i forhold til den eksisterende. Cruisecontrol er nu standard fra Expression versionen, som er laveste udstyrsvariant vi sælger i Danmark. Derudover er automatisk nødbremsesystem, der opdager fodgængere, cyklister og motorcyklister standard, trafikskiltegenkendelse, advarsel mod for høj fart, lane departure warning og lane keep assist for blot at nævne nogle få nye features – nu også standard i ny Duster.

Desuden er automatisk op- og nedblænding standard på Journey og Extreme modellerne. Modellerne vi i øvrigt forventer bliver de bedst sælgende modeller.

Helt ny motor og 4×4 skills 

Den nye Duster kommer med tre forskellige motorvarianter. ECO-G 100 (LPG), Hybrid 140 hk og TCe 130 hk. Og det er den sidste vi forventer at tage til Danmark. En helt ny stærk 130 hk turbobenzinmotor, der debuterer i Duster. Den er koblet til en manuel sekstrins gearkasse, og fås til både 4X2 og 4X4 versionen.

Når vi taler om 4×2 og 4×4 er det ikke blot muligheden for træk på to eller fire hjul, der adskiller de to. Mens frihøjden i 4×2 varianten er på 209 mm er den i 4×4 varianten hævet til 217 mm – hvilket er det største i klassen og højere, end den ellers pænt terrænkompetente forgænger. Samtidig har 4×4 versionen andre for- og bagkofangere, der tillader endnu større indkørsels- og afgangsvinkler. Tilkørselsvinklen i 4×4 versionen er hele 31 grader, mens afkørsel er 36 grader, hvilket gør en Duster til noget nær en konge i terrænet.

Fem forskellige indstillinger

I 4×4 versionen er det muligt at vælge mellem en række forskellige køreindstillinger. Man kan vælge Auto, hvor systemet automatisk distribuerer kraft efter, hvor der mangler greb. Der er mulighed for at vælge Sne – der optimerer ESC systemet og antiskridsystemet. Man kan vælge Mudder og Sand når terrænet er skiftende. Og skal der virkelig køres off road – ja så vælger man Off Road indstillingen, der fungerer i lock mode. En sidste mulighed er Eco indstillingen, der distribuerer kræfter med mindst muligt brændstofforbrug for øje.

Og kører man terræn er det måske værd at bemærke, at beskyttelsespladerne for og bag, samt andre synlige elementer er lavet af indfarvede genanvendte materialer. Det betyder, at man ikke risikerer grimme synlige ridser, idet materialet netop ikke er lakeret. For det andet består det af materialet Starkle – som er 20 procent genanvendt propylen. I øvrigt er den nye Duster helt fri for kromdetaljer og læder er også et materiale, der nu er fortid.

Sikke en kabine

Det robuste look går igen i kabinen, der er blevet fuldstændig nytænkt. Der er nu en helt ny 10.1-tommers centralt placeret touchskærm, som blandt indeholder Media Display eller Media Nav Live.  Media Display har indbygget fire højtalere og kommer med trådløs Apple CarPlay og Android Auto connectivity. Dette system findes i Expression og Extreme modellerne. I Journey får man Media Nav Live, der udover det som Media Display har, også fås med Arkamys 3D lydsystem og seks højtalere, samt real time trafikupdates.

Det robuste ydre går også igen i kabinen. Formen fra de Y – formede lygter går igen ved blandt andet dørpanelerne – og det er også muligt at få en version med vaskbart mikrofiber betræk på sæderne.

Den nye Duster forventes til Danmark til foråret. Vi forventer at tage den hjem i en motorvariant – 130 hk Tce med 4X2 og 4X4, samt i tre versioner. Expression, Journey og Extreme. Endnu er der ikke oplysninger om priser.

Duster Expression – blandt andet: Media Control, Fixed roofbars, 7 tommer digitale førerdisplay, 10.1 tommer touchskærm, trådløs AppleCar Play/Android Auto, 17 tommer alufælge.

Duster Extreme – blandt andet:  Modular roofbars, vaskbar TEP microfiber stof, gummimåtter på gulvet, 17 tommer alufælge.

Duster Journey – blandt andet: 18 tommer alufælge, klimaanlæg, hands free key card, elektronisk parkeringsbremse, trådløs mobilopladning, Arkamys 3D lydsystem.

About Author

Kategorier