Minimer dit CO2 aftryk uden at droppe bilen helt

Bilkørsel og et reduceret CO2 aftryk lyder måske som modsætninger, og er det på sin vis også. Men det er jo ikke altid realistisk at droppe bilen fuldstændig. Derfor har Christian Jensen fra Bridgestone samlet nogle gode råd til at sænke CO2 aftrykket som bilist.

Når det så er sagt, så udleder biler store mængder CO2. Lad så vidt muligt bilen stå og snup cyklen eller bussen i det daglige – og brug så løs af de gode råd til at sænke klimaaftrykket mest muligt, når du kører i bil.

Køb ny bil med omtanke
Er det tid til at udskifte bilen, så er der ingen vej uden om en elbil. Kombinerer du den med en hjemmelader og solceller på taget, er du godt kørende. Men elbilen er ikke klimaneutral. Faktisk bliver der udledt mere CO2 ved produktion af elbiler end benzinbiler – det skyldes batterierne. Jo større og tungere batteri, jo større klimabelastning. Men i bilens levetid vinder elbilen stadig på point.
Køb en bil, der matcher familiens størrelse og fyld den op, når I benytter den.

Din kørselsadfærd gør en forskel
Vær opmærksom på dit brændstof- og energiforbrug, når du kører. Du kan gøre en del for at reducere det, fx ved at sænke farten.

Kører du 110 km/t i stedet for 130 km/t, sparer du op til 20 % brændstof/energi. Du kan også forsøge at køre med en konstant hastighed, så du undgår unødige opbremsninger og accelerationer – det koster at speede op og ned hele tiden. Og så skal du op i gear! Det kan koste dig op mod 20 % ekstra brændstof eller energi at køre i for lavt gear.

Dæktrykket spiller en stor rolle for brændstof- og energiforbruget
Dæktrykket betyder meget for brændstofforbruget, så sørg for at køre med det korrekte dæktryk:

– Ifølge Trafik- og Byggestyrelsen stiger forbruget af brændstof med 5-10 %, hvis der mangler 20 % luft i dækkene. Du finder det optimale dæktryk i bilens instruktionsbog, i dørstolpen eller på benzindækslet, siger Christian Jensen.

For elbilen er dæktrykket endnu mere vigtigt – det gør en kæmpe forskel for din rækkevidde, understreger Christian Jensen.

Et dæk er ikke bare et dæk – der er klimaaftrykket til forskel
Dæk har meget forskelligt klimaaftryk. Det viser ADACs og FDM’s store test af sommerdæk 2023 tydeligt. De to organisationer testede 50 sommerdæk, og kun 10 bestod testen. Det var især bremselængden, der trak ned, men miljømæssigt er det dækkets levetid, rullemodstand og udledning af partikler, der trækker ned i testresultaterne.

Køb kvalitet, der holder, så du ikke skal skifte så tit. Find ud af, hvor høj rullemodstanden er på dine dæk og prioritér dæk med lav rullemodstand, da det også sænker brændstof- og energiforbruget.
Og køb dæk fra anerkendte leverandører, der tænker bæredygtighed (og sikkerhed) ind i selve produktionen.

Her fremhæver Christian Jensen Bridgestones ENLITEN-teknologi, som er en ny letvægtsteknologi til dæk, som kræver færre materialer og reducerer CO2-udledningen. ENLITEN sænker oveni dette rullemodstanden på et dæk med op til 4 pct. og mindsker brændstofforbruget og CO2-udledningen fra bilen.

Forlæng dækkets levetid
Dine dæk kan holde helt op til 10 år. Det kræver, at du kører med det rigtige dæktryk og jævnligt kontrollerer bilens sporing og hjulenes afbalancering – og passer virkelig godt på dem. Efter fem-seks år skal du dog sørge for at få dem undersøgt grundigt en gang om året hos en dækspecialist.

Opbevarer du selv dækkene mellem sæsonskift, så skal rummet være køligt, tørt, mørkt og ventileret. Temperaturen skal være omkring 15 grader. Bliver det for varmt eller for koldt, forandrer gummiets egenskaber sig, og det forkorter dækkets levetid.

About Author

Kategorier