Danmark har taget føringen på bilsalget

Det går godt for de skandinaviske lande som generelt er foran i salget af elbiler, men hvordan ligger landene i forhold til hinanden? Her er et overblik over bilsalget i 2023 i Danmark, Norge og Sverige. Og selvom Danmark havde den største stigning i bilsalget blandt de tre lande, er vi bagud, når det gælder elbilerne.

Mens bilsalget i Danmark og Sverige voksede i 2023, kom der 27 procent færre personbiler ud på de norske veje sammenlignet med 2022. Det faldende bilsalg var et resultat af både pris-, rente- og skattestigninger. Danmark blev den store vinder med en stigning i bilsalget på 17 procent, mens nyregistreringerne i Sverige steg marginalt med 0,8 procent.

Omvendt var rækkefølgen, når det kommer til andelen af elbiler i nysalget. Her er Norge førende og kunne præsentere en elbilandel på over 82 procent blandt alle nyregistreringer i 2023. Sverige opnåede en elbilandel på 39 procent og var dermed lidt foran Danmark, hvor elbiler udgjorde godt 36 procent af salget. Allerede i 2019 var Norges elbilandel større end Danmark og Sveriges var i 2023, og Norge er derfor klart i front i udrulningen af elbiler.

I Sverige faldt salget af elbiler til privatpersoner efter tilskud til elbiler blev fjernet i 2022. Det betød, at elbilsalget i Sverige primært var drevet af erhvervskøb modsat i Danmark og Norge, hvor private forbrugere drev mere af elbilmarkedet.

“Vi har store ambitioner for vores elbilsalg i Danmark, men vi er et stykke bagud ift. vores nordiske venner. Vi kan se, at incitamenter har stor betydning for udviklingen i elbilsalget – både i form af den vilde udrulning i Norge, men også i form af konsekvenserne for Sveriges elbilsalg i 2023. Det skal vi tage med, når vi sætter de politiske rammer for elbiler i Danmark,” siger Mads Rørvig, adm. direktør hos De Danske Bilimportører.

About Author

Kategorier