Volkswagen Erhvervsbiler oplever fordelene ved at flere kvinder søger ind på værkstederne

Ifølge tal fra Undervisningsministeriet har mekanikeruddannelserne optaget flere kvinder end nogensinde i 2023. Det sker, mens bilbranchen skriger på flere værkstedskræfter – og hos Volkswagen Erhvervsbiler mærker man allerede den positive effekt.

Mens omstillingen til elbiler er i fuld sving, er bilbranchen i stigende grad udfordret på arbejdskraft. Det samme gælder erhvervsuddannelserne, der i 2022 havde rekordlavt optag. 

Imidlertid viser Undervisningsministeriets tal fra i år, at antallet af kvindelige elever på mekanikeruddannelserne er vokset i 2023. Det oplever man på Mercantec i Viborg, der bl.a. uddanner fremtidens mekanikere, og her udgjorde kvinderne i januar i år for første gang nogensinde 10 procent af optaget på uddannelsen for personvognsmekanikere.

Det er en både positiv og tiltrængt udvikling i et ellers mandsdomineret fag. Sådan lyder det fra Lise Bülow, der er eftermarkedschef hos Volkswagen Erhvervsbiler.

Brug for kvinder på værkstederne

Hun forklarer, at autobranchen disse år er hårdt prøvet på værkstederne, hvor der både mangler færdiguddannede teknikere og lærlinge.

Og derfor skal branchen afsøge nye rekrutteringsveje og -grupper end dem, den traditionelt har forladt sig på. Især blandt kvinder.

”Historisk har kvinder fyldt forsvindende lidt ude på værkstederne. Men ligesom andre brancher er der nu stor mangel på kvalificeret arbejdskraft i autobranchen, hvor vi i årevis er gået glip af halvdelen af talentmassen,” siger Lise Bülow, eftermarkedschef hos Volkswagen Erhvervsbiler.

Virksomhederne har selv et ansvar

En stor del af ansvaret ligger hos virksomhederne selv, påpeger hun.

”Vi er nødt til at blive bedre til at fortælle om alt det, vores branche kan. Det gælder både i forhold til de unge selv, men også i at hjælpe vores servicepartnere med at blive mere inkluderende og se fordelene ved at tage kvindelige lærlinge ind. Vi har simpelthen ikke råd til at lade være,” siger Lise Bülow.

Hun var i folkeskolen selv i erhvervspraktik som mekaniker, men blev fortalt, at værksteder ikke gad investere i et omklædningsrum til kvinder. Det er en udfordring, kvinder i branchen, ifølge Lise Bülow, stadig møder – og som de hos Volkswagen arbejder på at rette op på.

I Slagelse skruer Annika på varebiler

Volkswagens forhandlernet er derfor selv begyndt at ansætte flere kvindelige lærlinge og teknikere som del af en indsats for større diversitet og inklusion.

Et godt eksempel er mærkets autoriserede serviceværksted i Slagelse, hvor væggene fx er fri for lumre plakater. Og hvor en kvinde, der har sin daglige gang på værkstedet, arbejder med store varevogne.

26-årige Annika Jørgensen er nemlig i lære som mekaniker hos Volkswagen Erhvervsbiler i Slagelse, hvor hun i løbet af de sidste otte måneder har følt sig godt hjemme.

Og ifølge hende skal der være plads til kvinder i mekanikerfaget.

”Der hersker desværre en forestilling om, at vi kvinder ikke kan det samme som mænd i det her fag. Vi kan sagtens. Men det kræver også, at virksomheder giver os en reel chance i første omgang. Derfor er jeg også glad for, at Volkswagen har taget mig ind,” siger Annika Jørgensen, mekanikerlærling hos Volkswagen Erhvervsbiler i Slagelse.

Ifølge værkstedets servicechef var der ikke tvivl om valget.

“Allerede fra første samtale med Annika vidste vi, at hun var vores nye mekanikerlærling. Hun udviser stor faglighed, velvilje og modenhed i sine opgaver og tager også teten på større samarbejdsprojekter. Så vi oplever på nærmeste hold, at vi både som virksomhed, branche og samfund får stor gavn af mangfoldighed. Og på den baggrund går vi også mere åbensindede ind til vores rekruttering fremover,” siger Kurt Hyldmar, servicechef hos Volkswagen Erhvervsbiler i Slagelse.

About Author

Kategorier