Mekaniker advarer mod klassisk dansker-fejl

Ny undersøgelse viser, at danskerne i stigende grad vil holde ferie i udlandet. Undgå fejlen, der hvert år lægger en dæmper på den gode feriestemning hos dem, der kører sydpå mod varmere himmelstrøg.

I sommeren 2024 vil flere danskere til udlandet end sidste år. Det viser Voxmeters seneste udgave af Dansk Konjunkturbarometer fra maj, hvor 57 procent af forbrugerne svarede, at de vil på ferie i udlandet i løbet af de kommende tre måneder. Det er ni procent flere sammenlignet med samme tidspunkt sidste år.

Bilferien er et populært valg blandt danskerne, og sidste år viste en undersøgelse fra LB Forsikring, at 46 procent af dem, der tager på ferie i udlandet, foretrækker at tage bilen. Selvom danskerne er gode til at få serviceret bilen inden ferien, begår de dog i stor stil en fejl, der for alvor kan gøre livet surt på motorvejen.

– Hvert år frem mod sommerferien er der altid mange kunder, der lige skal have serviceret bilen, så de er sikre på ikke at gå i stå midt på den tyske autobahn. Til gengæld er folk slet ikke opmærksomme på, om klimaanlægget kører optimalt, og det er ikke automatisk en del af et almindeligt serviceeftersyn, siger Lasse Pedersen, der er medindehaver af Auto-Partner-værkstedet Taulov Autoværksted til AutoNews Business. Han uddyber:

– Det er først, når vi er over 20 grader, at klimaanlægget for alvor skal på arbejde, så mens man er i Danmark, tror man, at det kører, som det skal. Når man så kører sydpå om sommeren, opdager man, at det ikke kører ordentligt. Det er en typisk dansker-fejl at komme til at svede i bilen på den bekostning.

Tjek dit klimaanlæg før ferien

For at bilens klimaanlæg kan køle optimalt, skal der jævnligt fyldes nyt kølemiddel på, hvilket man ikke selv må gøre i Danmark. Man kan dog selv teste anlægget, hvis man er i tvivl, om der er brug for at få det serviceret.

– Man kan tage ud at køre en tur i fem til seks minutter, og så skrue anlægget ned på laveste temperatur – så skal luften, der kommer ud, gerne blive virkelig kold. Et klimaanlæg taber en smule væske som tiden går, så derfor er det en god idé at få det serviceret en gang om året på et værksted, og da det typisk ikke bliver gjort i forbindelse med et almindeligt serviceeftersyn, skal man selv være opmærksom på at efterspørge det, siger Lasse Pedersen.

Gammelt kabinefilter kan give skimmelsvamp

Udover AC-systemet, der sikrer den ønskede temperatur, bør pollen- eller kabinefilteret også udskiftet jævnligt. Lige som i et hus med dårligt indeklima kan der nemlig komme skimmelsvamp i bilen.

Hvis det lugter jordslået, når man tænder for bilens aircondition, efter den har stået stille et par dage, kan det tyde på, at der er svampesporer i anlægget. Så skal kabinefilteret skiftes, og der skal sprøjtes med bakteriedræbende middel, hvilket vi ofte gør i forbindelse med et årligt AC-servicetjek, siger Lasse Pedersen.

About Author

Kategorier