Tesla i krise

At kalde Teslas seneste nedtur for en krise er nærmest en underdrivelse. Modstanden mod selskabets hovedaktionær og frontperson, Elon Musk, stiger dag for dag. Hadegrupper oprettes, og folks skiver “Musk sucks” bag på deres Tesla elbiler.

Det man fra selskabets ledelse troede var et forbigående fænomen som følge af Musks involvering i den amerikanske valgkamp som helhjertet større til den nuværende præsident Donald Trump, har i stedet vist sig at være en eskalerende nedtur. Og det har ikke gjort problemerne mindre, at Musk senere har udtrykt sin fulde støtte til rabiate, europæiske højrefløjspartier.
Problemerne er enorme. Tesla har kun to modeller plus en aparte truck i programmet. Og Teslamangler i desperat grad en indstigningsmodel på linje med de mindre elbiler, som kinesiske og europæiske konkurrenter er i fuld gang med at lancere. I Europa er salget faldet til det halve i den første måned af 2025 sammenlignet med tilsvarende periode året før.

Nogle troede, at Musk parløb med præsident Trump var en genistreg, og kursen på Tesla-aktier steg da også kortvarigt, da Trump vandt. Men noget uventet, har præsidenten i stedet for at støtte Teslas aktiviteter sagt tak for den økonomiske hjælp i valgkampen ved at indlede en indædt kamp mod elbiler.
Han lukker offentlige ladesteder i tusindvis og opfordrer åbent amerikanerne til at skrotte deres elbiler til fordel for de gode gamle benzinslugere, der altid har været den foretrukne biltype i Guds eget land. Nye planlagte afgifter på elbiler indgår også i hans kamp mod den grønne omstilling på bilfronten.
“Bor, bor, bor”, siger præsidenten til olieindustrien. Han vil have landet til at producere meget mere olie, skiffergas og fossile brændstoffer i det hele taget.

Den stive politiske modvind på hjemmefronten og det faldende salg på de fleste betydende markeder har fået Tesla aktiekurs til at vende fra optur til nedtur. Endda i en sådan grad, at Musk personlige formue menes at være udhulet med 80 milliarder dollar.

I starten af denne uge faldt Teslas aktie igen, igen. Denne gang med 8 procent, hvilket betyder, at bilproducentens markedsværdi for første gang i lang tid dykkede under 1.000 mia. dollar.
I løbet af februar er kursen for Teslas aktier faldet med 28 %. 31. januar var kursen 417,93 dollar. 6. februar var den faldet til 364,22 dollar. 11. februar hed kursen 332,78 dollar, hvorefter den i løbet af kort tid dykkede ned under de 300 dollar. 26 februar var kursen 290,34 dollar. I skrivende stund ser aktien dog ud til at have rettet sig en anelse til 290,80 dollar.

Selvfølgelig er Tesla stadigt et enormt rigt selskab, måske vil de negative tendenser flade ud eller vende, når nye modeller rammer markederne. P.T., venter vi på en opdateret udgave af mærkets bedst sælgende model Y. Men i modsætning til, hvad mange forventede er den steget i pris, mens ,mange af de primære konkurrenter er faldet i pris.

Et problem, som Tesla ikke kan gøre noget ved, er den såkaldte nabo-effekt. Biler er en del af folks selviscenesættelse, og der er ikke meget prestige i at have en bil, der efterhånden holder på ethvert gadehjørne.

About Author

Kategorier